Oboseala cronică are o explicație: Cine este ”vinovatul”, conform oamenilor de știință

de: Gabriel Peneș
17 08. 2023

Oamenii de știință tocmai au descoperit proteina care ar genera cea mai ciudată boală: encefalomielita mialgică, cunoscută și sub numele de sindromul oboselii cronice sau ME/CFS. Poate fi o boală mai neobișnuită pentru medici, care i-au cam negat existența, dar nu și pentru cercetători – care încearcă de ceva vreme să construiască profilul acestei boli destul de grave – ori pentru cei care trebuie să trăiască cu starea de extenuare zi de zi.

Oboseala cronică are o explicație

În interiorul fiecărei celule există mitocondriile, „mașini” care produc energia necesară celulelor, refacerii creierului și mușchilor. Un nou studiu al cercetătorilor din S.U.A. aduce noi dovezi în sprijinul teoriei conform căreia funcționarea deficitară a mitocondriilor poate fi cauza bolilor care ne lipsesc de energie, precum ME/CFS și COVID.

Oamenii care suferă de ME/CFS spun adesea că se simt secătuiți de energie precum o baterie consumată. Spre deosebire de oboseala obișnuită, oboseala cronică nu trece după somn și uneori se accentuează după mișcare.

Investigând un caz de oboseală cronică, Paul Hwang, medic-cercetător la Institutul pentru Studiul Inimii, Plămânilor și Sângelui din SUA, a dat, împreună cu colegii săi, peste o proteină uitată, care se găsește în cantități straniu de mari în celulele unei femei.

Femeia, în vârstă de 38 de ani avea un istoric de oboseală accentuată (dar nu un diagnostic oficial) care începuse după un episod de mononucleoză (o infecție cauzată de virusul Epstein-Barr) în adolescență.

Virusurile și inflamațiile ar putea fi două cauze care afectează mitocondriile și astfel celulele pot fi lipsite de o parte din energia necesară. Dar mecanismul exact prin care mitocondriile sunt deteriorate rămâne încă neclar.

Cine este ”vinovatul”, conform oamenilor de știință

Proteina suspectă în cazul de față, numită WASF3, fusese deja pusă în relație cu sindromul oboselii cronice înainte, într-o meta-analiză pe care nimeni nu a continuat să o investigheze.

Un studiu al sângelui femeii a susținut că dezvoltarea masivă a proteinei WASF3 este suspectă de producerea simptomelor oboselii extreme.

În experimente pe culturi de celule, Hwang și colegii lui au descoperit să proteina WASF3 a întrerupt funcția mitocondriilor, interferând cu alte proteine menite să susțină producția de energie. Mitocondriile celulare foloseau mai puțin oxigen și produceau mai puțină energie.

Și experimentele efectuate pe șoareci au dovedit că mitocondriile erau disfuncționale iar mușchii acestora oboseau rapid în timpul testelor de mișcare. Acest fapt a validat rezultatele testelor pe mușchii femeii de 38 de ani, care arătau că mitocondriile ei erau foarte lente în procesul de refacere a energiei, în timpul exercițiilor scurte.

Când Hwang și colegii săi au căutat WASF3 în mostre de mușchi de la 14 persoane care sufereau de ME/CFS, au găsit niveluri ridicate ale acestei proteine. În comparație cu 10 persoane sănătoase, persoanele cu ME/CFS aveau în celulele musculare și niveluri scăzute ale complexelor proteice mitocondriale.

„Studiul nostru oferă explicația moleculară pentru deficiența bioenergetică a pacientului, explicație care poate fi aplicată nu doar celor cu ME/CFS, ci și altor afecțiuni cu oboseală cronică, cum ar fi celor care au suferit o perioadă îndelungată de COVID”, au scris Hwang și colegii lui în articolul publicat în PNAS.

Studii anterioare au găsit dereglări ale bacteriilor gastrice și ale sistemului imunitar, care ar putea duce la oboseală cronică, dar și schimbări ale creierului în timpul suferinței îndelungate cauzate de COVID, modificări asemănătoare cu cele ale suferinzilor de ME/CFS.

Această suferință a fost subestimată prea mult timp, așa încât toate aceste cercetări merită continuate până când vom înțelege mai mult.